TV_LOGO_DONKERR

Zingen met hooikoorts?

Heb jij deze periode last van een jeukende neus, een loopneus of een verstopte neus? Of misschien last van niezen, branderige ogen, hoesten of een pijnlijke keel? Het lijken op het eerste zicht de symptomen van een stevige verkoudheid, maar het zou ook een allergische reactie kunnen zijn!

Als je een allergie hebt worden de slijmvliezen van de neus, keel en van de stembanden geïrriteerd. Je stembanden kunnen zelfs gezwollen zijn, waardoor je ze makkelijker kan beschadigen. Je belast je stem dus best zo weinig mogelijk bij een allergie, keelontsteking of ernstige verkoudheid. Maar in de praktijk is dat makkelijker gezegd, dan gedaan! Wat als je net een optreden moet zingen of er een auditie op het programma staat?

HOOIKOORTS TIPS

  • Bescherm je ogen tegen de wind met een (zonne)bril.
  • Hou bij droog weer je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.
  • Adem indien mogelijk door je neus om irritatie elders te voorkomen.
  • Gebruik in de auto zoveel mogelijk de luchttoevoer van binnenin de wagen.
  • Neem indien nodig medicatie om de klachten te onderdrukken en ga hiervoor te raden bij je huisarts of specialist.

STEM TIPS

1. DOSEER:

Het is belangrijk dat je de belastbaarheid (wat je stem aankan) en de belasting (wat je van je stem vraagt) in evenwicht houdt. Zingen als je je niet 100% voelt, vraagt nu eenmaal een grotere inspanning. Reduceer daarom bijvoorbeeld het aantal repetities of maak je opwarming in tijd wat korter. Plan rustruimte in waarin je even niets hoeft te zeggen en spaar op die manier je stem zoveel mogelijk

2. HYDRATEER:

Hier ben ik weer met dat gehydrateerd. Maar even serieus. Dit is het beste dat je op zo’n moment voor je stem kan doen: Voldoende water drinken en regelmatig dampen. Dit zorgt er voor dat de slijmvlieslaag rond je stembanden soepel kan blijven trillen.Meer stemtips rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief.

Delen op :

MORE POSTS

Kan iedereen leren zingen?

Toen ik vanmorgen besloot om mijn eerste blog post te schrijven, kon ik er niet om heen. DE vraag die mij het meest gesteld wordt,

Copyright 2024 © All rights Reserved. Design by The Vocologist.

Login